SO FAR VISITED

SO FAR VISITIED
please visit postalguide100.blogspot.in - Solved question Paper IPO 2012 Paper III and model question papers for various examination

Thursday, May 26, 2011

Multiple Choice Question with answer - Computer awareness - PM Cadre I


                             nfpemavelikaradivision.blogspot.com 


.Q1  UNIVAC is
a. Universal Automatic Computer
b. Universal Array Computer
c. Unique Automatic Computer
d. Unvalued Automatic Computer
Correct Answer: a. Universal Automatic Computer

Explanation: There are no computers with the name as in other options. UNIVAC was the first general purpose electronic digital computer designed for commercial use, produced by Universal Accounting Company of John Mauchly and J.P.Eckert in 1951.

2. CD-ROM stands for
a. Compactable Read Only Memory
b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory
d. Compact Disk Read Only Memory

Correct Answer: d. Compact Disk Read Only Memory

Explanation: There are no objects with the name as in other options. CD-ROM is a non-volatile optical data storage medium using the same physical format as audio compact disk, readable by a computer with a CD-ROM drive. The standard 12 cm diameter CD-ROM store about 660 megabytes.



Q3 ALU  means 

a. Arithmetic Logic Unit
b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit
d. None of above

Correct Answer: a. Arithmetic Logic Unit

Explanation: ALU is a unit in Central Processing Unit in a computer system that is responsible for arithmetic calculations and logical operations. Apart from ALU, the CPU contains MU (Memory Unit) and CU (Control Unit).


4. VGA is
a. Video Graphics Array
b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array
d. Video Graphics Adapter
Correct Answer: a. Video Graphics Array

Explanation: VGA is a type of Graphics Adapter. Graphic Adapter is an electronic board that controls the display of a monitor. This device helps the motherboard to work with the monitor and in VGA and SVGA the last letter ‘A’ stands for ‘Array’ whereas in MDA, CGA, MCGA the last letter ‘A’ stands for ‘Adapter

5. IBM 1401 is
a. First Generation Computer
b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer
d. Fourth Generation Computer

Correct Answer: b. Second Generation Computer
Explanation: IBM 1401 is a Second Generation Computer and is the first computer to enter Nepal in 2028 BS for census. Government of Nepal had brought this computer on rent and later purchased for data processing in Bureau of Statistics. After this computer, another ICL 2950/10, a British computer, was purchased by the fund of UNDP and UNFPA for the census of 2038 BS is second computer in Nepal.


6. MSI stands for
a. Medium Scale Integrated Circuits
b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit
d. Medium System Intelligent Circuit
Correct Answer: a. Medium Scale Integrated Circuits

Explanation: After the invention of IC chips the development of computers plunged into next phase. Small Scale Integration and Medium Scale Integration (SSI and MSI) were used in third generation of computers and Large Scale Integration and Very Large Scale Integration (LSI and VLSI) are being used in fourth generation of computers. People are now expecting ULSI (Ultra Large Scale Integration) Circuits to be used for fifth generation computers.

7. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
a. 1.40 MB
b. 1.44 GB
c. 1.40 GB
d. 1.44 MB
Correct Answer: d. 1.44 MB

Explanation: Microfloppy disks (3.5 inch) if it is high density (MF2HD) can store 1.44 MB and if it is low density (MF2DD), it can store 720 KB. Mini Floppy disks (5.25 inch) if it is high density (MD2HD) can store 1.2 MB and low density (MD2DD) stores 360 KB of data.

8. The first computer introduced in Nepal was
a. IBM 1400
b. IBM 1401
c. IBM 1402
d. IBM1402
Correct Answer: b. IBM 1401

Explanation: IBM 1401, a second generation computer was brought in Nepal by the Government of Nepal paying One Lakh and twenty five thousands per month to use in the census in 2028 B.S. Before this computer, Nepal was using a calculating device called Facit for statistical tasks.

Correct Answer: b. Wide Area Network

Explanation: There are three different classes of computer network   1. LAN – Local Area Net work 2. MAN  : Metropolitan Net work 3. WAN  : Wide Area Network

9. WAN stands for
a. Wap Area Network
b. Wide Area Network
c. Wide Array Net
d. Wireless Area Network

10. MICR stands for
a. Magnetic Ink Character Reader
b. Magnetic Ink Code Reader
c. Magnetic Ink Cases Reader
d. None

Correct Answer: a. Magnetic Ink Character Reader

Explanation: MICR (Magnetic Ink Character Reader) is kind of scanner that can scan and identify the writing of magnetic ink. This device is used in banks to verify signatures in Checks.


Q11.   Which of the Following is not real security and privacy risk:

a. Hackers b . Spam c. Viruses d. identity theft


Q2. Who is known as father of computers

 a.  Lord Wellington   b.  Charles Babbage  c.  Jack Kilby  d. Bill Gates


Q13   ROM stands for ?

  a. Random Only Memory   b. Readable Only Memory  c. Read Only Memory  d. Random Other Memory

Q14 In the first generation computers Built between ( 1945 -1956) What was used for calculations

a. Transistors  b. Integrated Circuts  c. Very Large Scale Integration d. Vacuum Tubes



Q15  Kilobyte equals to how many bytes ?

a. 1000  b.1024  c.100  d.1008



Q16  Recycle Bin is a ?

A Folder on desktop  b. File on a desktop  c. Folder in my computer  d. file in my computer



Q17 UPS stands for ?

a United Power Solutions b. Uninterrupted Power Supply  c. Uninterrupted Power Solution

d. untied Power Supply


Q18  The Number System based on "0" and "1" only is known as

a. Binary System b Barter System  c. Number System d. Hexa Decimal System

Q19 Which of the following is an advantage of using a Local Area Network (LAN)?
a. Protects against virus infection b. Shared resources c. Data Security d. Prevents Computer  misuse


Q20   Server is a ?

a. Multimedia CD b. Personal Computer c. Multi – user Computer  d. Integrated Data Management


Q21 What is Internet ?

a. network  of  all computers in a company not connected to web

b. Network  of all computers in a company not connected to web

c.  Global  Network of  computers

Q22  Which of the following is not an integral part of computer

a. CPU  b. Mouse  c.  Monitor  d. UPS

nfpemavelikaradivision.blogspot.com 

Q23  RAM stands for?

a. Revolutionary Access Memory  b. Relational  Access Memory c. Random Access Memory
 d. Rotational Access Memory


Q24 Computer with the help of mouse or keyboard are

a.  insert  b. instructions c. Guides  d. Input


Q25 For sending and receiving data from and to other computers around the world through telephone lines, we need

a. FAX  b. Modem c. Scanner d. Hub



Q26 Brain of the computer is also known as the name ?

 a. Monitor  b.  Keyboard  c. CPU   d. Mouse


Q27 MS Excel is used for ?

 a. Letter writing  b. Spread Sheet Calculation   c. Presentation  d. Painting


Q28  WWW means 


a.  World Wide Web  b. World wider web  c. World widest web 

Q29  . Which operation is not performed by computer
a. Inputting b. Processing c. Controlling d. Understanding

Q30 14. Dot-matrix is a type of
a. Tape b. Printer c. Disk d. Bus

nfpemavelikaradivision.blogspot.com 



9 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...